Jan, 20

МИЦКО Мице Јанкуловски | Самостојна изложба 50-години творештво и Промоција на публикација | Проекција на видео

Спомен дом на Браќа Миладиновци | 13.00 Ч | 21.01.2020

Световите кои МИЦКО Мице Јанкуловски ги открива со црната боја веднаш ги виде професионалната јавност и ги препозна како исклучително значаен придонес во еден ексклузивен сегмент на уметници во историјата на уметноста кои сликале со црна боја. Како резултат на тоа следат награди на разни манифестации ширум светот: Ел Греко награда за најдобар уметник (Арт Тесалоники 2019, Грција), Лоренцо ил Мањифико награда за животно остварување (Фиренца Биенале 2019, Италија), Награда Уметник на светот (Ларнака Биенале 2018, Кипар), Гран при (Меѓународно графичко биенале Варна 2017, Бугарија) … како и бројни покани за соработка од релевантни институции, музеи и галерии. (куса биографија во прилог) Различни историчари на уметност и куратори, препознаваат различни димензии во неговото
сликарство.

0 Коментари

Остави коментар

Коментирај